Επί πολλά χρόνια έρχονταν πελάτες στο κατάστημα μας και μου ζητούσαν να συγκρίνω τα φίλτρα που εμπορευόμαστε με τις συσκευές όζοντος που διαφημίζονται στα κανάλια της τηλεόρασης (τα τηλεμάρκετινγκ), για να βγάλουν συμπέρασμα ποιο είναι το καλύτερο…
Θυμάμαι επανειλημμένα τον εαυτό μου, τρομερά εκνευρισμένο, να προσπαθώ να τους πείσω για την «αυτοχειρία» που διέπρατταν.  Αισθανόμουν το λεγόμενο «Ελληνικό μπάχαλο» μέσα στο πετσί μου. Ο επαγγελματισμός μου (18 χρόνια στην επεξεργασία νερού) και η επιστημονική μου επάρκεια και εμπειρία δεν είχαν την παραμικρή αξία σε αυτή την χώρα που «ότι δηλώσεις, είσαι».

Από το άρθρο της έγκριτου δημοσιογράφου Ρούλας Παππά Σουλούνια στην  Ελευθεροτυπία 18/9/2011 διαβάζουμε: Χιλιάδες ανυποψίαστοι οι πολίτες από τα πολλά δεινά που υφίστανται αγόραζαν το «ανακουφιστικό» όζον που καθαρίζει το νερό, παρότι από τον Αύγουστο του 2011 ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων απαγόρευσε τη διαφημιστική του καμπάνια! Την ίδια εποχή και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή συστήνει να μην χρησιμοποιούνται οι συσκευές όζοντος, μέχρι να γνωμοδοτήσει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).

Και το ΚΕΣΥ τελικά γνωμοδότησε ότι οι οζονοθεραπείες είναι «δραστηριότητες εμπορικού χαρακτήρα» ή σε ελεύθερη μετάφραση «απάτη εμπορικού χαρακτήρα» θα έλεγα. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Α. Σερέτης, αναφέρει στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία:

Ύστερα από εμπεριστατωμένη μελέτη της βιβλιογραφίας η οζονοθεραπεία δεν τεκμηριώνεται ως θεραπεία για κανένα νόσημα. Επομένως αφού δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση, θεωρείται ότι παραβαίνει βασικές αρχές ιατρικής δεοντολογίας και εμπλέκεται με δραστηριότητες εμπορικού χαρακτήρα.

Από το ίδιο δημοσίευμα επισημάναμε την άποψη του Χρήστου Γεωργίου, καθηγητή Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, που εξηγεί:

Το όζον είναι καρκινογόνο αέριο καθώς καταστρέφει DNA, έντερα, αρτηρίες, πνεύμονες και γι’ αυτό έχουν καθιερωθεί από την FDA των ΗΠΑ (αντίστοιχο ΕΟΦ) πολύ χαμηλά όρια επικινδυνότητας (50 ppb ή μέρη ποσότητας όζοντος στο δισεκατομμύριο ποσότητας αέρα). Η τοξικότητα του όζοντος είναι επιστημονικά γνωστή για τουλάχιστον 35 χρόνια, και οφείλεται στις ελεύθερες ρίζες υδροξυλίου (άκρως τοξική χημική ουσία) και το υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ), στα οποία διασπάται μόλις διαλυθεί στο νερό και περάσει στα υγρά του σώματός μας (αίμα, γαστρικό υγρό). Δηλαδή, αντί να θεραπεύει ασθένειες, όπως διαφημίζεται, τις προκαλεί. Ο ανθρώπινος οργανισμός οξυγονώνεται φυσιολογικά με το οξυγόνο του ατμοσφαιρικού αέρα. Κάθε άλλος τρόπος είναι επικίνδυνος για την υγεία, εκτός κι αν ο άνθρωπος είχε… βράγχια!

Εμείς στην βιομηχανία επεξεργασίας νερού γνωρίζαμε ότι η χρήση όζοντος αφορά στην απολύμανση του νερού της πισίνας σε τεράστιες συγκεντρώσεις (>1200 mg/l) και ότι είναι καρκινογόνο για τους ανθρώπινους ιστούς ειδικά με την κατανάλωση του. Για το λόγο αυτό έχουν επιβληθεί πολύ χαμηλά όρια έκθεσης (0,05 mg/l) σε αυτό, από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (ΕΡΑ), τον εγκυρότερο οργανισμό παγκοσμίως,  τις νόρμες της οποίας μερικώς ενσωματώνει (αντιγράφει με καθυστέρηση) η Ελληνική επιστημονική κοινότητα στα πανεπιστήμια και τους οργανισμούς πιστοποίησης και ελέγχου.

Διάβασε την επίσημη άποψη των ΗΠΑ στην εθνική τους ιατρική βιβλιοθήκη.

Τον Οκτώβριο του 2011 η ΕΚΠΟΙΖΩ σε ανακοίνωση της αναφέρει:

Τι πρέπει να γνωρίζετε…

 • Το όζον είναι αέριο με χαρακτηριστική δυσάρεστη οσμή και ισχυρές οξειδωτικές και τοξικές ιδιότητες που επηρεάζουν βλαπτικά όλες τις μορφές της ζωής.
 • Οι συσκευές οζονισμού του νερού, παράγουν μεν όζον, αυτό όμως επειδή είναι πολύ ασταθές μόριο ( αποτελείται από 3 άτομα οξυγόνου) διασπάται πολύ εύκολα και γρήγορα σε ένα μόριο οξυγόνου (2 άτομα οξυγόνου) και ένα άτομο οξυγόνου που είναι ελεύθερη ρίζα.
 • Επομένως το «οζονισμένο νερό» περιέχει απλά, περισσότερο οξυγόνο και ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.
 • Ο ισχυρισμός ότι το «οζονισμένο νερό» ωφελεί, είναι παραπλανητικός επειδή δεν έχει τεκμηριωθεί η θεραπευτική ιδιότητα του όζοντος, αν υποθέσουμε ότι παραμένει αδιάσπαστη κάποια ποσότητα όζοντος στο νερό που πίνεται.
 • Του αποδίδει ιδιότητες θεραπευτικές ή αποτρεπτικές ή βελτιωτικές διαφόρων ασθενειών, ιδιότητες που επιτρέπεται από την νομοθεσία να αποδίδονται μόνο σε φάρμακα που έχουν αντίστοιχη άδεια από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων ή τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και επομένως έχουν ελεγχθεί.

Ο ισχυρισμός ότι το «οζονισμένο νερό» ωφελεί, είναι ενδεχομένως επικίνδυνος, για τους εξής λόγους:

 • Δεν έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις του «οζονισμένου νερού» στον ανθρώπινο οργανισμό.
 • Κατά την διάρκεια του οζονισμού του νερού μπορεί να διαφύγει στην ατμόσφαιρα κάποια ποσότητα όζοντος, προκαλώντας ερεθισμό στα μάτια και το αναπνευστικό ή και άσθμα σε ευαίσθητα άτομα.
 • Το όζον είναι γνωστό πως αποτελεί ατμοσφαιρικό ρύπο.
 • Τα επίπεδά του στον αέρα παρακολουθούνται διαρκώς και σε περίπτωση αύξησής τους, ανακοινώνονται οδηγίες προφύλαξης του πληθυσμού.
 • Είναι άγνωστο τι ακριβώς συμβαίνει με τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που απομένουν στο νερό μετά την διάσπαση του όζοντος.
 • Επειδή είναι πολύ δραστικές, ενώνονται άμεσα με διάφορες ουσίες που βρίσκονται στο νερό και μπορεί να σχηματιστούν νέες, επικίνδυνα για την υγεία υποπροϊόντα.
 • Η εμβάπτιση των τροφίμων, ιδιαίτερα φρούτων και λαχανικών, σε οζονισμένο νερό με στόχο την απομάκρυνση των φυτοφαρμάκων, μπορεί να μην είναι αποτελεσματική ή να δημιουργεί νέα προβλήματα.
 • Το ποσοστό απομάκρυνσης των φυτοφαρμάκων εξαρτάται από την συγκέντρωση του όζοντος, ενώ κάποια δεν απομακρύνονται ακόμα και σε μεγάλη συγκέντρωση.
 • Επιπλέον, μερικά προϊόντα που παράγονται κατά την αντίδραση των φυτοφαρμάκων με το όζον, είναι πιο τοξικά από ότι τα ίδια τα φυτοφάρμακα.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ έδωσε μερικές γενικές οδηγίες

Επειδή…

 • κυκλοφορούν συνεχώς νέα προϊόντα που υπόσχονται πολλά σε κάθε τομέα της καθημερινής μας ζωής
 • τα προϊόντα αυτά είναι προϊόντα νέων, αδοκίμαστων στην πράξη και άγνωστων σε μας τεχνολογιών, με άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία
 • η απόφαση αγοράς των προϊόντων αυτών αλλά και η χρήση τους απαιτούν ειδικές γνώσεις σε πολλούς τομείς που είναι αδύνατον να τις συγκεντρώνει ένας άνθρωπος
 • είναι παραπάνω από εύκολο να παραπλανηθούμε όλοι μας θέματα που αγνοούμε, ή δεν έχουμε επαρκείς γνώσεις

Καλό θα είναι να…

 • είμαστε επιφυλακτικοί σε «πολλά υποσχόμενα» προϊόντα ή υπηρεσίες σε τιμές ευκαιρίας
 • χρησιμοποιούμε την κοινή λογική
 • αναρωτιόμαστε, αν πράγματι μας χρειάζεται, αν πράγματι μας διευκολύνει το προτεινόμενο αγαθό
 • μην σπεύδουμε να το αγοράσουμε πριν ρωτήσουμε κάποιους που ξέρουν περισσότερα από μας.

Εξαιρετικά σωστές συμβουλές αλλά ποιος να τους ακούσει; Παρά τις απαγορεύσεις, οι πολίτες παραμένουν πιασμένοι στο «δόκανο», αφού τα τηλεοπτικά σποτ συνεχίζουν να προβάλλουν καθημερινά τις θεραπευτικές ιδιότητες του όζοντος και την αξία του καθαρού νερού που προσφέρει, αγνοώντας επιδεικτικά τις αποφάσεις των αρμοδίων.   Είναι γνωστή η τακτική του Ελληνικού κράτους «βγάζω την ουρά μου απέξω» με μια επιστημονικά τεκμηριωμένη γνωμοδότηση, και άσε τους άλλους (όλους εμάς) να κουρεύονται. Τα ΜΜΕ δεν το αναμεταδίδουν φυσικά, διότι είχαν και αυτά μερίδιο από το «διαφημιστικό πάρτι» και δεν κλείνουν την πόρτα σε κανένα «πελάτη». Και ο άμοιρος καταναλωτής  με την απλή λογική του, νομίζει ότι αφού διαφημίζεται λογικά θα έχει ελεγχθεί  από τους επίσημους φορείς, εάν είναι νόμιμο να κυκλοφορούν οζονιστές στην αγορά. Μόνο που ή Ελλάδα είναι η χώρα του παραλόγου αγαπητοί μου φίλοι.

Τελικά στις 28/10/2011 έρχεται η καμπάνα στις εν λόγο εταιρίες από ΥΠ.Ε.ΚΑ και την γενική Γραμματεία καταναλωτή σε δελτίο τύπου με τίτλο:«Επιβολή χρηματικών προστίμων για παραπλανητικούς ισχυρισμούς κατά τη διαφήμιση και πώληση στο καταναλωτικό κοινό συσκευών παραγωγής οζονοποιημένου νερού»

Τα πρόστιμα όπως θα δείτε και εσείς αν πατήσετε στο σύνδεσμο ήταν εξαιρετικά χαμηλά, μπροστά στο πακτωλό κερδών που απέδιδε η τηλεοπτική απάτη στα τηλεμάρκετινγκ για το «μαγικό όζον». Τα αποτελέσματα των χαμηλών προστίμων τα βλέπετε ακόμα και σήμερα στις οθόνες σας αν και σπανιότερα πια.

Συνοψίζοντας να πω ότι οι οζονιστές ΔΕΝ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΝΕΡΟ. Το απολυμαίνουν σε αυστηρά ελεγχόμενες ποσότητες, σε πισίνες βιολογικούς καθαρισμούς και άλλες ειδικές βιομηχανικές χρήσεις,

Αλλά… χρειάζεται το νερό που πίνουμε απολύμανση;

Η απάντηση είναι: ίσως σε περιπτώσεις όπου δεν μεσολαβεί δημόσια εταιρία ύδρευσης. Οι εταιρίες ύδρευσης είναι υποχρεωμένες από το νόμο να απολυμαίνουν το νερό και το κάνουν πολύ αποτελεσματικότερα από το όζον, με το χλώριο. Σίγουρα και το χλώριο μπορεί να δημιουργεί προβλήματα όταν καταναλώνεται, αλλά υπάρχουν αξιόπιστες λύσεις για την αφαίρεση του. Στο e-filters.eu θα βρείτε πολλές λύσεις από πιστοποιημένα προϊόντα για τον καθαρισμό του νερού.

Το καθαρό νερό του οποίου την ποιότητα εμείς και μόνο ελέγχουμε με το κατάλληλο φίλτρο, είναι «ποιο θαυματουργό και θεραπευτικό» από κάθε λογής μπαρούφα που θα σας προτείνει ένας Τήλε-τσαρλατάνος «ειδικός». Ακούστε τις επισημάνσεις του ΕΚΠΟΙΖΩ*  και επιλέξτε φίλτρα καταξιωμένων κατασκευαστών παγκοσμίως στην βάση της λογικής καθώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στην χώρα μας και νομική ομπρέλα στον καταναλωτή πάσχουν.

*Αν και θα ήθελα να είναι πιο εξειδικευμένες επιστημονικά ώστε να επιφέρουν απτά νομικά αποτελέσματα υπέρ των καταναλωτών. (πχ. σε μια ομαδική αγωγή)
Μόνο έτσι, ίσως να μπει ένα φρένο επιτέλους σε αυτή την «εμπορική αναρχία» ας μου επιτραπεί ο νεολογισμός.