Από την μια, γνωρίζουμε όλοι τι αποτέλεσμα έχουν τα μεταλλικά άλατα στις συσκευές μας και τα αναπάντεχα κόστη, με τα οποία μας επιβαρύνει. Τις βλάβες, τα βουλώματα, το αυξημένο ηλεκτρικό κόστος. Θα έλεγε κανείς ότι όλες οι τεχνολογίες βελτίωσης νερού στον καφέ, που θα αφαιρέσουν το ασβέστιο και το μαγνήσιο λύνουν απλά το πρόβλημα. Αλλά τι γίνεται με την ποιότητα του καφέ που προσφέρουμε; Δυστυχώς είναι τα προβλήματα είναι πιο σύνθετα.

Αν αφαιρεθούν όλα τα μεταλλικά άλατα, το pH θα γίνει όξινο και θα προκαλέσει υπερεκχείλιση.

Σας μπέρδεψα; Η λύση κρύβεται σε ένα ακόμα από τα μυστικά του τέλειου καφέ.

Ο έλεγχος της ποιότητας νερού.

Λέγοντας έλεγχος, εννοώ την ρύθμιση της περιεκτικότητας των συστατικών του νερού σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό. Φυσικά αυτό θα πρέπει να γίνει με υπαρκτά μέσα και δοκιμασμένη τεχνολογία βελτίωσης του νερού για παρασκευή καφέ. Θα πρέπει να οικονομικά και με σεβασμό στο περιβάλλον.

Αναφέρθηκα και σε προηγούμενο άρθρο για την μορφή που έχουν τα μεταλλικά άλατα που είναι διαλυμένα σε ιοντική μορφή, στο κρύο νερό της βρύσης.

Αυτό που ο απλός κόσμος μπορεί να δει με τα μάτια του, είναι το αποτέλεσμα της χημικής αντίδρασης αυτών των ιόντων. Μετά από την προσθήκη (βράσιμο) ή αφαίρεση ενέργειας (πάγωμα) που δρα ως καταλύτης και δημιουργεί κυρίως ανθρακικό ασβέστιο (CaCO3) και ανθρακικό μαγνήσιο (MgCO3).

Φυσικά θα δημιουργηθούν πιθανότατα και αλλά και  άλατα πχ. Φωσφόρου, Πυριτίου, Μαγγανίου κατά κανόνα σε πολύ μικρότερο βαθμό.

Πρέπει λοιπόν εμείς να ρυθμίσουμε την περιεκτικότητα τους στο νερό με το οποίο θα τροφοδοτήσουμε την καφεμηχανή μας. Αυτό θα μπορεί να συμβεί…

Αν αφαιρέσουμε όλα τα μεταλλικά άλατα και στην συνέχεια ανατροφοδοτήσουμε ελεγχόμενη ποσότητα από το αρχικό νερό (με ρυθμιζόμενο ή και σταθερό bypass), τότε μπορούμε να ελέγξουμε απόλυτα την ποιότητα του νερού μας.

Οι τεχνολογίες που διαθέτει η αγορά είναι πολλές και θα τις περιγράψω τις κυριότερες με ιστορική σειρά, σχολιάζοντας παράλληλα.

 

Τεχνολογίες βελτίωσης νερού – Αποσκλήρυνση ανταλλαγής ιόντων

Η μέθοδος της αποσκλήρυνσης βασίζεται στην απομάκρυνση της σκληρότητας του νερού (ιόντα ασβεστίου και μαγνησίου) με ιοντοανταλλακτικές ρητίνες. Το νερό διαπερνά ένα στρώμα ρητίνης που έχει την φυσική ιδιότητα να συγκρατεί ιόντα και να τα ανταλλάσσει-αντικατασταθεί με άλλα ελεύθερα ιόντα του νερού.

Μια κλασική μορφή από τις υπάρχουσες τεχνολογίες βελτίωσης νερού, είναι αυτή ενός αποσκληρυντή φορτισμένου με ιόντα νατρίου (Να+). Το νερό που θα περάσει από μέσα του, θα ανταλλάξει κάθε ιόν ασβεστίου (Ca++) και μαγνησίου (Mg++) με δύο ιόντα Να+ . Τα άλατα νατρίου δεν δημιουργούν σκληρές αποθέσεις. Το ασβέστιο και το μαγνήσιο που παραμένει κολλημένο στην ρητίνη, ξεπλένετε κάποια στιγμή στην αποχέτευση όταν κορεστεί.

Στην επόμενη φάση η καθαρή ρητίνη επαναφορτίζεται με νάτριο για να τεθεί σε λειτουργία αποσκλήρυνσης ξανά. Το νάτριο προέρχεται από την διαλυμένη άλμη – χονδρό αλάτι (NaCl) από το δοχείο αποθήκευσης που συνοδεύει κάθε αποσκληρυντή.

Αυτή είναι η αρχή λειτουργίας του αποσκληρυντή στις διάφορες φάσεις του (κύκλοι αναγέννησης).

Με λίγα λόγια ο αποσκληρυντής για να μαλακώσει το νερό αντικαθιστά με νάτριο ή κάποιο άλλο στοιχείο ίδιου ηλεκτροχημικού φορτίου τα επίμαχα μεταλλικά ιόντα. Στην περίπτωση του νατρίου που είναι μονοσθενές (Να+), δύο νάτρια θα ανταλλαγούν για κάθε ένα δισθενές ασβέστιο (Ca++) η μαγνήσιο (Mg++).

Φυσικά δεν είναι μόνο το νάτριο (Να+) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν στοιχείο ανταλλαγής αλλά και άλλα στοιχεία όπως το υδρογόνο (Η+) με τις κατάλληλες ρητίνες ή το κάλιο (Κ+) και άλλα.

 

Αποσκλήρυνση ανταλλαγής ιόντων νατρίου

Η ιστορική διαδρομής των αποσκληρυντών ξεκινά, αρχικά με χειροκίνητες μονάδες.

Σε αρκετά καταστήματα τις συναντώ, άλλοτε παροπλισμένες, άλλοτε σε λειτουργία, ακόμα και σήμερα.

Ουσιαστικά αποτελούνται από μια κεφαλή, δύο βάνες και ένα δοχείο. Το ανοξείδωτο δοχείο διαθέτει την ιοντοεναλλακτική ρητίνη, που είναι υπεύθυνη για την ανταλλαγή των ιόντων, και τον χώρο άλμης.

Softener_manualΗ συμπλήρωση αλατιού και η διαδικασία αναγέννησης, είναι επίπονη και χρονοβόρα όταν γίνεται με το χέρι. Γίνεται σε καθημερινή βάση, ανάλογος με την κατανάλωση και το επίπεδο σκληρότητας του νερού. Είναι μια από τις παλαιότερες τεχνολογίες βελτίωσης νερού, τοπικής εφαρμογής για καταστήματα HO.RE.CA.

Softener_automatic

Αποσκληρυντής αυτόματης αναγέννησης

Αργότερα εμφανίστηκαν στην αγορά οι αυτόματοι αποσκληρυντές που διενεργούν το κύκλο αναγέννησης της ρητίνης αυτόματα, σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Στην περίπτωση αυτή, μόνο η συμπλήρωση αλατιού γίνεται με το χέρι, στο εξωτερικό δοχείο άλμης. Η συμπλήρωση αλατιού γίνεται πολύ πιο εύκολα, γρήγορα και σε μεγαλύτερα διαστήματα.

Η αναγέννηση των ρητινών γίνεται αυτόματα καθημερινά, χάρις την κεφαλή του αποσκληρυντή. Αυτή ρυθμίζεται σε να κάνει την διαδικασία χρονικά ή ογκομετρικά συνήθως κάθε βράδυ.

Επιλέγονται ώρες που δεν θα υπάρχει ζήτηση, διότι αν τραβήξουμε νερό την περίοδο της αναγέννησης, αυτό θα είναι υπέρ-αλμυρό.

Οι ποιοτικές κεφαλές διατηρούν τις ρυθμίσεις τους για 8 ώρες τουλάχιστον. Σε περιπτώσεις μεγαλύτερων διακοπών ρεύματος ή σε αναλογικές κεφαλές πρέπει να ξανά-ρυθμιστούν αμέσως.

Τέλος μεγάλο πρόβλημα είναι οι μεγάλες ποσότητες νερού, που πετούν στον αυτό-καθαρισμό τους. Επίσης οι επικαθίσεις που προκαλούν σε απορροφητικούς βόθρους, μετατρέποντας τους σε στεγανούς.

Συντήρηση αποσκληρυντών ανταλλαγής ιόντων νατρίου

Γενικότερα στους αυτόματους αποσκληρυντές, απαιτείται τακτική τεχνική συντήρηση. Έχει πολλά μηχανικά και ηλεκτρικά μέρη και αναλώσιμα. Επίσης το σύστημα μπορεί να μην δουλεύει και αυτό να διαφύγει της προσοχής μας.

Πρέπει να αναφέρουμε εδώ, ότι επιβάλετε η χρήση φίλτρων άνθρακα πριν την αποσκλήρυνση για την σωστή λειτουργία της. Πολύ σπάνια συναντούσα φίλτρα ενεργού άνθρακα σε καταστήματα με αποσκληρυντές αυτού του τύπου. Καταλήγω τελικά στο συμπέρασμα ότι πρέπει να γίνουν πολλά βήματα ακόμα, στον τομέα της εκπαίδευσης των καταναλωτών για την ορθή πρακτική επεξεργασίας νερού.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει να μετράμε τη σκληρότητα στην έξοδο για επιβεβαίωση της σωστής λειτουργίας του. Ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται χρωματογραφικά (με sticks ή σταγόνες ή αυτόματη συσκευή χρωματογραφίας) καθώς μέτρηση η μέτρηση TDS δεν είναι κατάλληλη.

Οι αποσκληρυντές νατρίου είναι ακατάλληλοι για παρασκευή ροφημάτων. Σε περιπτώσεις που η σκληρότητα της περιοχής επιβάλει την χρήση του, το μαλακό νερό που παρέχουν πρέπει να προορίζεται μόνο για νερά χρήσης (πχ. πλυντήρια αυτοκινήτων, ατμολέβητες).

Οι αποσκληρυντές νατρίου βγάζουν νερό μη πόσιμο και επικίνδυνο για την υγεία μας.

Με ένα χονδρικό υπολογισμό πχ. αποσκληρυντής νατρίου με bypass , σε περιοχή με σκληρότητα 100mg/lit (10°F) όπως το κέντρο της Αθήνας, θα προσθέσει στο νερό 160mg/lit νάτριο με όριο ποσιμότητας τα 200mg/lit. Στα Δυτικά προάστια της Αθήνας που η μέση ετήσια σκληρότητα ξεπερνά τα 200mg/lit (20°F) θα προσθέσει στο νερό 320mg/lit νάτριο, πολύ πάνω από το επίσημο όριο.

Σαν λύση επίσης δεν θεωρείται οικολογική, επειδή στο ξέπλυμα του απαιτεί πολύ νερό (ως και 1 κυβικό την μέρα για μια μικρή μονάδα), ούτε οικονομική, καθώς κατά κανόνα έχει υψηλό αρχικό κόστος.

Στην εκχύλιση το υπερβολικό νάτριο προκαλεί διόγκωση των κόκκων του καφέ μεγαλώνοντας την επιφάνεια του. Αυτό επηρεάζει την ενεργή επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με το καυτό νερό. Αν λοιπόν δεν κόψουμε τον καφέ λεπτότερο (αν διατηρήσουμε δηλαδή την κοκκομετρία του), στο δεδομένο χρόνο εκχύλισης της καφεμηχανής μας, και με την σταθερή ποσότητα νερού που θα περάσει από το μπλοκ, το αποτέλεσμα θα είναι να υπέρ εκχυλίσουμε οξέα στον καφέ μας.

Μηχανή Espresso: Ο αποσκληρυντής νατρίου θα βελτιώσει την σκληρότητα του νερού, άρα και την απόδοση και διάρκεια ζωής της μηχανής.
Specialty Coffee: Ο αποσκληρυντής νατρίου θα υποβαθμίσει την ποιότητα του καφέ α) προκαλεί υπερεκχείλιση, β) προσθέτει αλμυρή γεύση στον καφέ.

Αυτό δείχνει άλλωστε πρόσφατη οδηγία του SCAA, που προτείνει τιμές στόχο για το νάτριο σχεδόν μηδενικές (< 10mg/lit).

 

Αποσκλήρυνση ανταλλαγής ιόντων υδρογόνου

Μια από τις πλέον εξελιγμένες τεχνολογίες βελτίωσης νερού, που απαντά παραπάνω προβλήματα των αποσκληρυντών ανταλλαγής ιόντων νατρίου, ήρθε να δώσει μια πατενταρισμένη καινοτομία της 3Μ που ακούει στο όνομα ScaleGard® Pro.

ScaleGard® Pro SGP1175BN-E

Το SGP1175BN-E ScaleGard® Pro δυναμικότητας 6.000lit

 • Δεν σπαταλά νερό για την αναγέννηση της ρητίνης αφού είναι φυσίγγιο μίας χρήσης
 • Δεν έχει ηλεκτρικά & μηχανικά μέρη που συχνά παθαίνουν βλάβες
 • Δεν θέλει τεχνικές γνώσεις για την συντήρηση και τον έλεγχο του
 • Δεν καταναλώνει αλάτι και ηλεκτρικό ρεύμα
 • Ρυθμίζει την ποσότητα μεταλλικών αλάτων με bypass
 • Αφαιρεί ανεπιθύμητες γεύσεις και οσμές από το νερό
 • Μειώνει ελάχιστα το pH
 • Δεν βουλώνει εύκολα

Συνδυάζει όλα τα θετικά ενός συστήματος αποσκληρυντή – φίλτρου ενεργού άνθρακα σε ένα φυσίγγιο φίλτρου μίας χρήσης, χωρίς τα προβλήματα που δημιουργεί το νάτριο στην εκχύλιση αφού το υποκαθιστά με ιόντα υδρογόνου, σε ένα μοναδικό συνδυασμό τεσσάρων τύπων ρητινών μαζί με ενεργό άνθρακα σε συμπαγή δομή και 25% ανατροφοδοσία καθαρού νερού με bypass, από ενεργό άνθρακα για την ρύθμιση των μεταλλικών αλάτων στον καφέ.

Επιδρά αυξητικά στην αλκαλικότητα προσδίδοντας σταθερότητα (buffering) στο pH του νερού εκχύλισης και βοηθά στην εξαγωγή περισσότερης καφεΐνης από τους σπόρους του καφέ.

Η αύξηση της αλκαλικότητας οφείλεται στην δημιουργία διοξειδίου του άνθρακα λόγω της αρχής λειτουργίας στην ιοντοανταλλαγή υδρογόνου. Εφόσον όμως τα φίλτρα της σειράς ScaleGard® Pro δεν επηρεάζουν σημαντικά το pH, μόνο θετική συμβολή μπορεί να έχει στην καθαρή λειτουργία του μπόιλερ και στην διαδικασία εκχύλισης. Το περίσσιο (αέριο πια) διοξείδιο του άνθρακα θα εξαχθεί κατά το ξέπλυμα των μπλοκ.

Η τελευταία προσθήκη στην οικογένεια ScaleGard® Pro, λέγεται ScaleGard Blending και διαθέτει ρυθμιζόμενο bypass ακριβείας 0 – 75%. Δείτε ένα σχετικό βίντεο

 

Τεχνολογίες βελτίωσης νερού – Sequestering με siliphos®

Με αυτή την φυσική μέθοδο, ουσιαστικά αναφερόμαστε στην αποτροπή δημιουργίας αλάτων με προσθήκη πολυφωσφορικών αλάτων.

Είδαμε ως τώρα ότι, μια περιεκτικότητα σε μεταλλικά ιόντα ασβεστίου και μαγνησίου, είναι απαραίτητη και θετική για τη γεύση του καφέ, με την προϋπόθεση τα ποσοστά της να βρίσκονται κάτω των 80mg/lit (8°F).

Τα νερά σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας έχουν την ζητούμενη σκληρότητα (πχ. νερό ΕΥΔΑΠ) και φυσικά θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα απλό φίλτρο άνθρακα μόνο. Μόριο Polyphosphate

Στην πράξη όμως ένα μπόιλερ με τέσσερα λίτρα νερό με 80mg/lit (8°F) μεταλλικά άλατα θα μας δημιουργούσε ανθρακικό ασβέστιο και μαγνήσιο ίσο με το όγκο μιας ασπιρίνης. Αυτό με την σειρά του θα επικαθήσει στις αντιστάσεις και με την χρήση της σε βάθος χρόνου θα καταστρέψει την καφεμηχανή μας.

Στο πρόβλημα αυτό ήρθε να δώσει λύση, μια ακόμα από τις καινοτόμες τεχνολογίες βελτίωσης νερού στον καφέ, η σειρά BREW της 3Μ . Τα φίλτρα της σειράς αυτής φιλτράρουν σε πρώτο επίπεδο με ενεργό άνθρακα και στην συνέχεια, το εμπλουτίζουν με πιστοποιημένα για ανθρώπινη κατανάλωση, πολυφωσφορικά και πυριτικά άλατα.

Τα πολυφωσφορικά άλατα παγιδεύουν τα ιόντα ασβεστίου και του μαγνησίου στο νερό και δεν τα αφήνουν να αντιδράσουν με τα ανθρακικά ιόντα και να δημιουργηθεί το στερεό ανθρακικό ασβέστιο.

Τα πυριτικά άλατα δημιουργούν μια λεία επίστρωση στις σωληνώσεις και τα εξαρτήματα των μηχανών καφέ, για να μην διαβρώνονται.

Τα πολυφωσφορικά και τα πυριτικά άλατα είναι φιλικά και ωφέλημα στον ανθρώπινο οργανισμό και τα καταναλώνουμε καθημερινά στα όσπρια το κρέας και το ψωμί.

Σε περιοχές λοιπόν με ελαφρά σκληρό νερό, η τεχνολογία βελτίωσης νερού στον καφέ με siliphos®, είναι η καταλληλότερη.

Μια περιοχή με νερό κατάλληλο για παρασκευή καφέ είναι η Αθήνα. Τα φίλτρα αυτά έχουν εφαρμογή γενικότερα σε περιοχές με σκληρότητα ως 350mg/lit και είναι μια πολύ οικονομική εναλλακτική επιλογή που θα βελτιώσει τον καφέ και θα προστατεύσει αποτελεσματικά και την καφετιέρες.

 

Τεχνολογίες βελτίωσης νερού – Αφαλάτωση με αντίστροφη ώσμωση (R/O)

Ένας ακόμα τρόπος να αφαιρέσουμε αποτελεσματικά όλους τους ρύπους από το νερό σε ποσοστό 80 – 99% είναι η αντίστροφη όσμωση. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ωσμώσεις σε γενικές γραμμές αποχετεύουν 3-4 lit. για κάθε 1 lit καθαρού νερού που παράγουν. Έχουν υψηλό αρχικό κόστος αλλά μικρότερο κόστος χρήσης από τους αποσκληρυντές.

Αφαλάτωση κάνουμε όταν θέλουμε να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο της ποιότητας του νερού.

Μια αντίστροφη όσμωση είναι η μοναδική μας λύση, όταν παρουσιάζεται υφαλμύρωση (γλυφό νερό) σε παραθαλάσσιες και νησιώτικές περιοχές. Επίσης όταν το νερό περιέχει βαρέα μέταλλα από βιομηχανική ρύπανση. Σε περιοχές με νιτρικά και αρσενικό από γεωργική ρύπανση. Σε κάθε περίπτωση γενικά, που το νερό δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία.

Το νερό που παράγει είναι ελαφρά όξινο και απαλλαγμένο από μεταλλικά στοιχεία. Η οξύτητα του νερού δεν είναι και ότι το καλύτερο για ανθρώπινη κατανάλωση και πρέπει να διορθώνεται με κάποιο τρόπο.

 

Ανάμειξη νερού σε αντίστροφη ώσμωση (R/O)

Ένας τρόπος είναι το bypass (εφόσον η συσκευή διαθέτει κάτι τέτοιο). Μπορούμε να εμπλουτίσουμε το παραγόμενο νερό με την ποσότητα μεταλλικών ιόντων που επιθυμούμε. Κατ΄αυτόν τον τρόπο θα διορθώσουμε το pH του, στα επίπεδα γύρω από το 7.

ScaleGard® Pro SGLP2-BL_RO

Αντίστροφη ώσμωση SGLP2-BL της σειράς ScaleGard® Pro από την 3Μ

Όπως είπαμε και πριν, προϋπόθεση είναι να έχει ρυθμιζόμενη βάνα ανατροφοδοσίας. Επίσης σημαντικό είναι, το νερό ανατροφοδοσίας να προέρχεται μετά την προφίλτρανση της αντίστροφης όσμωσης. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι απαλλαγμένο από χλώριο, ανεπιθύμητες γεύσεις και οσμές.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα ανατροφοδοσίας (bypass) από την ίδια την συσκευή, μια λύση είναι ο εμπλουτισμός μεταλλικών στοιχείων από τροφοδότη καθαρού (food grade) δολομίτη. Περνώντας το νερό παραγωγής της αντίστροφης όσμωσης από ένα φυσίγγιο ρύθμισης pH της αγοράς παίρνουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι και η χρήση της, σε περιοχές με υφάλμυρο νερό όπου η ανατροφοδοσία θα πρόσθετε πολύ νάτριο (Να+) και χλωρίδια (Cl). Αυτά προέρχονται από το αλάτι της θάλασσας που έχει εισχωρήσει στον υδροφόρο ορίζοντα. Το μειονέκτημα αυτή της μεθόδου είναι ότι δεν έχουμε τον έλεγχο της ποσότητας αλάτων που θα εμπλουτίσουμε καθώς είναι μηχανική μέθοδος.

 

Εξελιγμένες αντίστροφες ωσμώσεις (R/O)

Μια εξελιγμένη αντίστροφη όσμωση της 3Μ από την σειρά ScaleGard® Pro. Συνδυάζει διπλές μεμβράνες για να λύσει το οικολογικό πρόβλημα της αποχέτευσης μεγάλων ποσοτήτων νερού. Εκτοξεύει την παραγωγή της ως και 80% σε σχέση με το απορριπτόμενο νερό. Είναι το απόλυτο εργαλείο βελτίωσης νερού στα χέρια του επαγγελματία specialty coffee.

Ακόμα

 • Περιλαμβάνει βάνα μεγάλης ακριβείας για την ανάμιξη νερού από τα προφίλτρα της για την ρύθμιση του pH και των εμπλουτισμό μεταλλικών ιόντων.
 • Παράγει ως 1m3 την ημέρα και μπορεί να τροφοδοτήσει με ασφάλεια όλες τις συσκευές παραγωγής ενός καφέ – μπαρ ή εστιατορίου
 • Μπορεί να τροφοδοτεί ταυτόχρονα την παγομηχανή, πιθανόν υγραντήρες και ατμιστές, την μηχανή αναψυκτικών και καφέ, το κρύο νερό.
 • Χωράει στο ντουλάπι κάτω από τον πάγκο της καφετιέρας
 • Είναι εύκολη στην συντήρηση – αλλαγή φίλτρων και δεν απαιτείται τεχνική γνώση

 

Τεχνολογίες βελτίωσης νερού – Συμπεράσματα

Καταλήγοντας θέλω να τονίσω ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε εμείς τον έλεγχο της ποιότητας του νερού για την καφετιέρα μας.

Στην βιομηχανία HO.RE.CA. πιθανότατα θα γίνει το κλειδί της μελλοντικής εμπορικής επιτυχίας. Θα φέρει νέους πελάτες και θα διατηρήσει τους υπάρχοντες. Θα διαφυλάξει τα κέρδη σας, μειώνοντας σέρβις και βλάβες. Θα εξασφαλίσει γρήγορη απόσβεση του κόστους της μηχανής εσπρέσο. Χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες τεχνολογίες βελτίωσης νερού, με την βοήθεια ενός ειδικού στην χημεία νερού εξασφαλίζουμε

 • Σταθερή ποιότητα στον καφέ σε βάθος χρόνου
 • Μειωμένες βλάβες, σέρβις, downtime αλλά και μειωμένο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος
 • Γρήγορη και σίγουρη απόσβεση της επένδυσης μας σε πάγιο εξοπλισμό
 • Ταυτότητα στον καφέ μας που θα τον κάνει να ξεχωρίζει από τους άλλους
 • Διόρθωση των προβληματικών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών από το roasting ή την ποικιλία καφέ που χρησιμοποιούμε

Μην διστάζετε να ζητάτε την βοήθεια ειδικών στην επεξεργασία νερού. Είναι απαραίτητο πριν αλλά και κατά την διάρκεια της επιχειρηματικής σας δραστηριοποίησης στο χώρο της HO.RE.CA. Μόνο έτσι θα είστε σίγουροι ποιες τεχνολογίες βελτίωσης νερού για καφέ, είναι οι κατάλληλες για την περιοχή που δραστηριοποιήστε.

Θα σας γλυτώσετε χρήματα σε βάθος χρόνου, ακόμα και αν χρειαστεί μια λίγο μεγαλύτερη αρχική επένδυση σε εξοπλισμό. Κυρίως θα σας απαλλάξει από “πολύ πονοκέφαλο” στην καθημερινή σας εργασία.