Μια λογική εξήγηση στο στο ερώτημα “γιατί δεν διψάω;” είναι γιατί δεν έχεις μάθει το σώμα σου να πίνει νερό.

Μια άλλη, η οποία είναι και φυσική εξέλιξη της προηγούμενης διαπίστωσης, είναι ότι ο ανθρώπινος οργανισμός προσαρμόζεται πάντα στα δεδομένα που αντιμετωπίζει επαναλαμβανόμενα. Αν το νερό που λαμβάνει είναι κακής ποιότητας, το σώμα μας θα προσαρμοστεί και θα το απορρίψει με αποτέλεσμα να μην διψάμε.

Μάθε πως λειτουργεί το σώμα σου, για να μην αναρωτιέσαι “γιατί δεν διψάω;”

Υποβάθμιση της ποιότητας νερού, αισθητικής φύσης (οσμές ή επιγεύσεις), είναι η αφορμή ώστε οι γευστικοί κάλυκες της γλώσσας μας να δώσουν εντολή  στον εγκέφαλο να μειώσει στο ελάχιστο το αίσθημα της δίψας. Χημικοί ή μικροβιολογικοί ρύποι που εντοπίζονται από το μεταβολικό μας σύστημα τακτικά, εντείνουν την μείωση του αισθήματος της δίψας.
Το κέντρο του εγκεφάλου που ελέγχει την δίψας εκτιμά ότι θα είναι πιο ωφέλιμο για τον οργανισμό να ελαττώσει το συναίσθημα της δίψας. Έτσι θα μειώσει στο ελάχιστο την πρόσληψη νερού που περιέχει ρύπους.

Η μακροχρόνια κατανάλωση μολυσμένου νερού προκαλεί σύγχυση στον εγκέφαλο μας. Αποτέλεσμα είναι να μπερδεύει το αίσθημα της δίψας με το αίσθημα της πείνας. Μία εξήγηση για αυτό το φαινόμενο είναι ότι, το σώμα μας επιλέγει να λαμβάνει το νερό που χρειάζεται από τα τρόφιμα μας παρά από το νερό της βρύσης, θεωρώντας το ποιοτικότερο από αυτό που συνήθως πίνουμε. Πολύ συχνά ακούω “γιατί δεν διψάω ποτέ αλλά πεινάω συνέχεια”. Δοκιμάστε ένα – δύο ποτήρια νερό και δείτε αν σας έφυγε το αίσθημα της πείνας.

Αν πίνεις ελάχιστο νερό (κάτω από 1 λίτρο την ημέρα) σημαίνει ότι ισοζύγιο του νερού στο σώμα σου είναι στο ελάχιστο δυνατό σημείο. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε επιρρεπείς σε αφυδάτωση. Ένα ποτηράκι αλκοόλ ή απλά μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού είναι αρκετή να μας προκαλέσει σύνδρομο αφυδάτωσης. Συνέπεια αυτού είναι δημιουργία πέτρας στα νεφρά, η καταστροφή της επιδερμίδας και πολλά ακόμα.

Συμπεράσματα και η ορθή πρακτική

Όταν καταναλώνουμε λίγο νερό, περιορίζουμε την ικανότητα του λεπτού και παχέος εντέρου για απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων.
Τα σάκχαρα και οι υδατάνθρακες απορροφούνται γρηγορότερα από τα άλλα θρεπτικά υλικά. Αυτά μας παρέχουν πληθώρα από θερμίδες. Χωρίς όμως αρκετό νερό δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πλήρως η διαδικασία του μεταβολισμού των πρωτεϊνών και τελικά της θρέψης. Συνεπώς με την περίσσια ενέργειας των υδατανθράκων – σακχάρων θα την αποθηκεύει σε λίπος.

Ξεκινήστε λοιπόν να πίνετε φιλτραρισμένο νερό. Θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο και το σώμα σας θα επανέλθει στην φυσιολογική του κατάσταση. Τελικά θα επαναφέρεται την ισορροπία που χρειάζεται ο μεταβολισμός μας για να επιβιώνει με το ελάχιστο δυνατό σωματικό βάρος.