Πεινάω συνεχώς γιατί η αυξημένη όρεξη είναι ο τρόπος που το σώμα μας, μας λέει ότι κάτι δεν πάει καλά με τη θρέψη.

Γιατί πεινάω συνεχώς; αφού πριν λίγο έφαγα…

Αν δεν έχει γίνει ολοκληρωμένη πέψη της τροφής που λαμβάνουμε, η θρεπτική απορρόφηση δεν είναι αρκετή και ο οργανισμός κινητοποιεί το μηχανισμό της όρεξης. Ζητά περισσότερη τροφή καθώς δεν μπορεί ο ίδιος να βελτιώσει την πέψη.
Ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει την ποιότητα της πέψης είναι η επάρκεια του οργανισμού μας σε νερό. Για το λόγο αυτό μετά από κάθε δείπνο μας συνήθως διψάμε.

Αν πεινάτε συνεχώς ενώ έχετε μόλις φάει, μην αναρωτιέστε το γιατί; Νερό ήπιατε κατά την διάρκεια του γεύματος;
Το κρασί, η μπύρα ή το αναψυκτικό περιέχουν νερό σε ποσοστό 80 – 99% και αυτό ξεγελά τον οργανισμό μας και μειώνει το αίσθημα της δίψας.
Η διαφορά είναι ότι για να χρησιμοποιήσεις το νερό αυτό στην πέψη πρέπει πρώτα να το καθαρίσει από προσμίξεις. Αυτό καθυστερεί και μειώνει την ποιότητα της πέψης, μεταβολίζοντας λιγότερα θρεπτικά από το φαγητό μας.

Αφυδάτωση και αίσθημα πείνας

Όταν ο οργανισμός μας λαμβάνει λιγότερο από αυτό που υπολογίζει για την πέψη ή λαμβάνει νερό σε μη καθαρή μορφή (χυμοί, αναψυκτικά, κρασί κλπ.) θα χρησιμοποιήσει την πολύτιμη υγρασία του σώματος μας. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που οδηγούμαστε παν πολλές φορές στην ζωή μας σε κατάσταση αφυδάτωσης.
Άλλες ζωτικές λειτουργίες του σώματος μας οδηγούνται σε “χειμερία νάρκη” ώστε να περισσέψει νερό για την πέψη.
Το αποτέλεσμα είναι η υποβάθμιση της θρέψης. Αυτό με την σειρά του δημιουργεί σωρευτικά προβλήματα στο δέρμα, στα νεφρά (δημιουργία νεφρό/χωλό λιθίασης), στην όραση (ξηροφθαλμία), στην διαύγεια της σκέψης, στην γεύση (ξηροστομία) κλπ.
Ειδικότερα αν γίνεται σε καθημερινή βάση και για πολλά χρόνια μπορεί να προκαλέσει σειρά μόνιμων προβλημάτων υγείας. Ένα εκ των οποίων η παχυσαρκία.

Πολλές φορές το κέντρο του εγκεφάλου που ελέγχει αυτή την διαδικασία, μοιάζει να μπερδεύει τα δύο αυτά σωματικά «σήματα». Δηλαδή την πείνα με τη δίψα.
Η πόση του νερού με το φαΐ, συμβάλει στο αίσθημα πλήρωσης του στομάχου (κορεσμός). Αυτό συμβάλει δραστικά στη μείωση του αισθήματος της πείνας.

Ακόμα και στις περιπτώσεις που το αίσθημα της πείνας είναι ορθή αντίληψη ένα παραπάνω ποτηράκι δεν κάνει ποτέ κακό. Αντίθετα πιθανόν να μας αποτρέψει από υπερκατανάλωση τροφής. Τέλος θα βοηθήσει στην ολοκληρωμένη θρέψη της τροφής μας. Αυτό θα δώσει σήμα στον οργανισμό μας να αναζητά μικρότερες ποσότητες τροφής.