Δίαιτα αποτοξίνωσης μπορεί να γίνει φυσιολογικά, με αύξηση της ποσότητας του νερού που πίνουμε. Η απώλεια βάρους είναι φυσικό επακόλουθο και μπορεί να συμβεί αποτελεσματικά, αν και εφόσον το νερό είναι καθαρό.

Έχουμε ακούσει για δίαιτα αποτοξίνωσης με φρούτα, για δίαιτα αποτοξίνωσης με λεμόνι, για δίαιτα αποτοξίνωσης δύο ημερών, τριών ημερών, δίαιτα αποτοξίνωσης με γιαούρτι και δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να ακούσουμε στο μέλλον. Όλες ισχυρίζονται θεαματικά αποτελέσματα, άλλα παρατηρώντας καλλίτερα θα δούμε ότι όλες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, το νερό… το οποίο υπάρχει σε περίσσια μέσα σε όλα τα βασικά συστατικά της κάθε δίαιτας.

Η ποσότητα και η ποιότητα του νερού που καταναλώνουμε, καθορίζει τη μεταβολική  ικανότητα του οργανισμού μας την ικανότητα καύσης της περίσσειας λίπους και στο μέγιστο βαθμό, την διατήρηση σε καλή κατάσταση του μεγαλύτερου οργάνου του ανθρώπινου οργανισμού, του δέρματος μας.

Αν θέλαμε να συνοψίσουμε σε μία πρόταση τη περιγραφή του μηχανισμού απώλειας λίπους κατά την περίοδο που κάνουμε δίαιτα αποτοξίνωσης, θα λέγαμε ότι:

Το χάσιμο βάρους είναι αποτέλεσμα της μετατροπής στο συκώτι του αποθηκευμένου λίπους σε χρήσιμη ενέργεια. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται μεταβολισμός και χρειάζεται πολύ νερό.

Κατά συνέπεια λοιπόν με την αύξηση της κατανάλωσης νερού διευκολύνεται και επιταχύνεται η όλη διαδικασία του μεταβολισμού μας. Εδώ όμως προκύπτει μερικά ακόμα εύλογα δύο καθοριστικά ερωτήματα.

Πόσο νερό πρέπει να πίνω;

Η ποσότητα του νερού που πρέπει να καταναλώνεται σε μια δίαιτα αποτοξίνωσης εξαρτάται βασικά από το βάρος μας αλλά και διάφορους άλλου παράγοντες όπως το φύλλο και η ηλικία αλλά και οι κλιματολογικές συνθήκες καθώς το καλοκαίρι θα πρέπει να καλύψουμε και τις απώλειες λόγο εφίδρωσης.

Σε φυσιολογικές συνθήκες 10-12 ποτήρια νερό (2-3 λίτρα) την ημέρα είναι αρκετά. Για ένα υπέρβαρο άτομο σε δίαιτα θα πρέπει να αυξηθούν οι ποσότητες μέχρι και το διπλάσιο. Πάντως όσο νερό και να καταφέρεις να πιεις, δεν δημιουργεί πρόβλημα καθώς ο οργανισμός θα αποβάλει όσο δεν χρειάζεται.

Έχει σημασία η ποιότητα του νερού σε μια δίαιτα αποτοξίνωσης;

Το συκώτι εκτός από το λίπος που θα κάψει για να μας δώσει της έξτρα ενέργεια που χρειαζόμαστε κατά την άσκηση μας (πχ. στο περπάτημα, στην εργασία μας, στο γυμναστήριο κλπ), θα πρέπει να μεταβολίσει και όλα τα στοιχεία με τα οποία είναι εμπλουτισμένο το νερό. Για παράδειγμα το νερό της βρύσης περιέχει μια σειρά από ανεπιθύμητες ουσίες για τον οργανισμό μας όπως το χλώριο το χώμα και σε άλλες περιπτώσεις βαρέα μέταλλα, μικρόβια κλπ. τα οποία θα πρέπει να μεταβολίσουν παράλληλα με την καύση του λίπους.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι ένα κακό νερό δεν αφήνει το συκώτι μας να αποδώσει στο maximum και έτσι βλέπουμε συχνά, πενιχρά αποτελέσματα στην δίαιτα μας.

Πολλές φορές τουλάχιστον στην Ελλάδα, όπου η υφαλμύρωση των υδάτων είναι παρούσα, παρατηρείται κατά την περίοδο της δίαιτας αποτοξίνωσης το φαινόμενο της κατακράτησης νερού από τον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους μας! Είναι ακριβώς το ίδιο φαινόμενο που παρουσιάζεται όταν προσθέτουμε πολύ αλάτι στο φαγητό μας.

Εδώ λοιπόν είναι το κλειδί της επιτυχίας. Το νερό που θα πίνουμε πρέπει να είναι το καθαρότερο δυνατό, και για να είμαστε πιο ακριβείς θα λέγαμε ότι: για δίαιτα με παράλληλη αποτοξίνωση θα πρέπει να πίνουμε το πιο ποιοτικό νερό.

Το τι είναι ποιοτικό νερό αναλύουμε στα άρθρα μας:

Τέλος ας μην ξεχνάμε ότι το νερό περιορίζει επίσης την όρεξη για φαγητό και βοηθά στην καλή πέψη των τροφών.