Τι να προσέξω στην επιλογή φίλτρου νερού; Η απάντηση θα ήταν απλή αν δεν ήμασταν στην Ελλάδα που το κράτος δεν μπορεί να ρυθμίσει και να επιτηρεί την αγορά ευαίσθητων προϊόντων όπως τα φίλτρα νερού για ανθρώπινη κατανάλωση.  Τα στοιχεία που θα σας δώσουμε έχουν προσαρμοστεί στις συνθήκες της Ελληνικής αγορά και πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν και να καταρρίψουμε αρκετούς αστικούς μύθους διαφόρων πωλητών του χώρου.

Σε δίκτυα πόλεων για το εάν είναι πόσιμο το νερό ή όχι με βάση τον νόμο, την ευθύνη την έχει η εταιρία ύδρευσης. Είναι υποχρεωμένη να ελέγχει την ποιότητα του νερού που προσφέρει σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα και να δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα στο καταναλωτικό κοινό. Όταν το νερό χαρακτηρίζεται ως «πόσιμο», σημαίνει ότι έχει περάσει τους κατάλληλους εργαστηριακούς ελέγχους και έχει λάβει η εταιρία ύδρευσης (δημόσια ή ιδιωτική), πιστοποιητικό καταλληλότητας.

Πρωτίστως θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιες ανεπιθύμητες ουσίες περιέχει το νερό. Αυτό μπορεί να γίνει με ανάλυση από ένα πιστοποιημένο χημικό εργαστήριο.

Σε πόσιμα λοιπόν νερά οι ρύποι είναι λίγο-πολύ δεδομένοι. Προέρχονται από το χλώριο που απολυμάνει το νερό και τα υλικά που αποκολλιούνται από τις σωληνώσεις και τις διαρροές των δικτύων. Θέλουμε να επισημάνουμε όμως το ότι νερό με ρύπους εντός των ορίων ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτηρισμένα δηλαδή ως «πόσιμα», σημαίνει ότι δεν περιέχουν ουσίες σε συγκέντρωση ικανή να απειλήσει άμεσα την δημόσια υγεία, με τα ως σήμερα στατιστικά στοιχεία και τις εργαστηριακές έρευνες.

Οι έρευνες είναι διαρκείς, τα όρια ασφαλείας όμως συνεχώς μεταβάλλονται. Για να το πούμε απλά , εάν το νερό περιέχει 45 mg/lit Νιτρικά είναι εντός των σημερινών ορίων ασφαλείας (50 mg/lit) χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μειωθούν τα όρια αυτά στο μέλλον εξ αιτίας νεώτερων και πληρέστερων ερευνών ή ότι η κατανάλωση αυτών των ποσοτήτων νιτρικών δεν θα είναι επιβλαβής σε βάθος χρόνου για την υγεία μας.

Στις περιπτώσεις ιδιωτικών γεωτρήσεων η ευθύνη είναι του καταναλωτή και μόνο.

Πρώτη και βασική απαίτηση (που δεν θα έπρεπε κανονικά) είναι να έχει το φίλτρο μας έγκυρα πιστοποιητικά από τον NSF γραπτά και δημοσιευμένα στο ίντερνετ. Σε ανεπτυγμένες χώρες δεν μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιεί παραπλανητικά σήματα πιστοποίησης χωρίς κυρώσεις αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα συμβαίνει κατά κόρον. Το κλειδί σε αυτή την νοσηρή ιστορία είναι να ζητάτε γραπτή πιστοποίηση καθώς «τα γραπτά μένουν» και θα μπορείτε να κινηθείτε νομικά και να κατοχυρώσετε την αγωγή σας για παραπλάνηση από τον κατασκευαστή του φίλτρου.

Όταν με ρωτά τι να προσέξω στην επιλογή φίλτρου νερού; κάποιος το πρώτο που του λέω είναι γραπτές πιστοποιήσεις NSF και επιλογή αξιόπιστης εταιρίας εξειδικευμένης στην επεξεργασία νερού.

Το φίλτρο νερού προστατεύει την υγεία μας και των παιδιών μας και κατά συνέπεια αν παραπλανηθούμε για την αποτελεσματικότητα του φίλτρου που μας προστατεύει οι συνέπειες δεν θα φανούν άμεσα αλλά σε βάθος χρόνου και πιθανότατα δεν θα είναι αναστρέψιμες.

Τι να προσέξω στην επιλογή φίλτρου νερού; Ο πλήρης κατάλογος

Μετά από 20 χρόνια στην επεξεργασία νερού όταν με ρωτά κάποιος τι να προσέξω στην επιλογή φίλτρου νερού; το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι να του πω » το φίλτρο νερού στην πράξη το παντρεύεσαι γιατί θα ζεις με αυτό για πάρα πολλά χρόνια, γι΄αυτό φρόντισε να θέλεις φίλτρο να το πάρεις από εξειδικευμένο στην επεξεργασία νερού, αν θέλεις μασαζοκορσέ αγόρασε και από τα τελεμάρκετινγκ. Αν θες συμβουλή για το νερό που πίνεις, θα την πάρεις από εξειδικευμένο στην επεξεργασία νερού, αν θες να φας το κεφάλι σου ρώτα τον υδραυλικό σου»

Πρέπει πάντα να ρωτάμε τον προμηθευτή και να διαβάζουμε προσεκτικά το τεχνικό φυλλάδιο του κατασκευαστή στο οποίο αναφέρεται η λειτουργία του φίλτρου ή της συσκευής καθαρισμού και οι συνιστώμενες συνθήκες χρήσης τους, δηλαδή

Τι αφαιρεί από το νερό και σε τι ποσοστό, πόσα λίτρα νερού μπορεί να επεξεργαστεί και το μέγεθος του πόρου

Αυτό φαίνεται στα πιστοποιητικά έγκυρων διεθνών ή εθνικών οργανισμών (Πχ. NSF, FDA, ACS, WRAS) και είναι η μόνη έγκυρη απάντηση. Τα αποτελέσματα των πιστοποιήσεων δημοσιεύονται και ανανεώνονται κάθε χρόνο στο διαδίκτυο από τους σοβαρούς κατασκευαστές.
Να προσθέσω επίσης, ότι τα ανταλλακτικά θα πρέπει να έχουν χαραγμένο αριθμό παραγωγής για να μην πέσετε στην παγίδα των ευπαρουσίαστων αυτοκόλλητων που εύκολα παραποιούνται σε ένα εκτυπωτή.

Να είναι πιστοποιημένη η απόδοση του φίλτρου ΚΑΙ τα υλικά κατασκευής του για ανθρώπινη κατανάλωση.

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν πάρα πολλά φίλτρα άρδευσης που πωλούνται για ύδρευση.

Αποφύγετε φίλτρα nylon όπως αυτά με το νήμα και πλαστικά δοχεία από άγνωστα υλικά.

Αυτά τα φίλτρα έχουν κάθε λόγο να διατίθενται αλλά μόνο για ποτίσματα και όχι για πόσιμο νερό. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι βλάβες θα προκαλέσουν στην υγεία μας μετά από κάποια χρόνια χρήσης, όταν τα υλικά τους θα γεράσουν και θα διαλύονται και θα μεταφέρονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στο νερό που πίνουνε. Η χρήση αυτών των πολύ φθηνών φίλτρων είναι για την προστασία από χώμα και χαλίκια άλλων λεπτότερων και ακριβότερων φίλτρων για πόσιμο νερό εν σειρά, τα οποία όμως θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να συγκρατούν ότι αποκολλάτε από το φίλτρο νήματος ώστε να μην καταναλώνεται. Άλλες χρήσεις των πλαστικών φίλτρων είναι το πότισμα κήπων και τα πλυσίματα.

Αποφύγετε τα κεραμικά φίλτρα γιατί μολύνονται εύκολα.

Τα κεραμικά φίλτρα έχουν ευρεία εφαρμογή σε βιομηχανικές χρήσεις γιατί μπορούν να απολυμαίνονται με τις κατάλληλες διατάξεις ατμού καθημερινά. Στην Ελληνική αγορά κυκλοφορούν πολλά μοντέλα για οικιακή και επαγγελματική χρήση, χωρίς τις κατάλληλες συσκευές απολύμανσης, με αποτέλεσμα το ίδιο το φίλτρο να είναι εστία παραγωγής παθογόνων μικροβίων.

Τον χρόνο ζωής ανταλλακτικών και το κόστος τους

Συγκρίνετε με το κόστος του εμφιαλωμένου. Αν ένα άτομο χρειάζεται 2,5 – 3 λίτρα νερό την μέρα κατά μέσο όρο για να λειτουργήσει φυσιολογικά το σώμα του, άρα καταναλώνει ας πούμε δύο εξάδες εμφιαλωμένο την εβδομάδα επί 26 εβδομάδες το εξάμηνο ή 52 εβδομάδες το χρόνο επί το τρέχον κόστος του νερού που αγοράζετε θα βρείτε το συνολικό κόστος για το νερό που καταναλώνετε στο εξάμηνο και το χρόνο. Το κόστος συντήρησης που θα επιλέξετε θα πρέπει οπωσδήποτε, να είναι χαμηλότερο από το εμφιαλωμένο.

Μην ξεγελαστείτε ακόμα και το ακριβότερα φίλτρο της αγοράς είναι πολύ φθηνότερο από την χρήση εμφιαλωμένου.

Πόσα λίτρα νερού βγάζει το λεπτό

Υπάρχουν φίλτρα χαμηλής ροής (ως 2 λίτρα το λεπτό) τα οποία θέλουν ξεχωριστό βρυσάκι για να λειτουργήσουν. Εδώ θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι μπορείτε να τρυπήσετε τον πάγκο της κουζίνας για να τοποθετήσετε το βρυσάκι (πχ. σε πάγκο γρανίτη είναι πολύ επισφαλές να το επιχειρήσετε)

Υπάρχουν και φίλτρα υψηλής ροής με παροχή από 4 λίτρα το λεπτό και πάνω που μπορούν να συνδεθούν κατευθείαν στο κρύο του μείκτη της κουζίνας σας χωρίς να μειώνουν την πολύ πίεση στην βρύση σας.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Η μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία λειτουργίας θα καθορίσουν αν το φίλτρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ζεστό νερό πάνω από 38 βαθμούς.
Επίσης η μέγιστη και ελάχιστη πίεση αντοχής θα μας εξασφαλίσει ότι σε μια αύξηση της πίεσης του δικτύου μας ή ένας παγετός δεν θα σπάσει το φίλτρο με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουμε, να καταστραφούν τα έπιπλα και η οικοδομή και να πληρώσουμε μια περιουσία στην εταιρία ύδρευσης.
Η UV προστασία και η αδιαφάνεια του περιβλήματος του θα καθορίσεις αν μπορούμε να το τοποθετήσουμε εξωτερικά με απευθείας έκθεση στον ήλιο.

Τέλος μερικές ακόμα επισημάνσεις στο ερώτημα, τι να προσέξω στην επιλογή φίλτρου νερού; είναι να πουλιέται το φίλτρο που θα αγοράσετε με την ίδια εμπορική ονομασία (μοντέλο) του ιδίου κατασκευαστή (για να αποφεύγετε τις μαϊμούδες) σε όλο τον κόσμο. Αναζητήστε το μοντέλο που σκοπεύετε να αγοράσετε στο διαδίκτυο. Αν πουλιέται σε όλον τον κόσμο έχετε κάνει μια καλή αρχή. Αν πουλιέται μόνο στην Ελλάδα πετάξτε τα προσπέκτους στον κάλαθο των αχρήστων.