Το αρσενικό (As3+) εμφανίζεται στο νερό της βρύσης μας κυρίως σε ανόργανη μορφή. Η ρύπανση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα με αρσενικό είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Αρσενικό στο νερό της βρύσης – Προέλευση

Δεν διαλύεται εύκολα στο νερό και επομένως εάν ανιχνευθεί σε μια παροχή νερού, προέρχεται συνήθως από μεταλλεία πολύτιμων μετάλλων μέσω της μεταλλουργικής διαδικασίας ή από την απορροή του στον υδροφόρο ορίζοντα σε γεωργικές περιοχές.

Το περισσότερο ανόργανο αρσενικό που διασκορπίζεται στο περιβάλλον οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες.

Υψηλά είναι, επίσης, τα επίπεδα αρσενικού στις γεωργικές περιοχές όπου χρησιμοποιούνται παρασιτοκτόνα αρσενικού, και τα υπολείμματά του από τις διαδικασίες ψεκασμού παρασύρονται από τα βρόχινα νερά και με τη διάβρωση των εδαφών φθάνουν στα επιφανειακά νερά.

Ο Διεθνής Φορέας για την έρευνα του Καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε συμφωνία με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, αναγνωρίζει ότι: το αρσενικό είναι καρκινογενετικό υλικό για τον άνθρωπο.1

Είναι ιδιαίτερα τοξικό και έχει ταξινομηθεί από την EPA (Environmental Protection Agency) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και την Ελληνική νομοθεσία ως καρκινογόνος ουσία με το τρέχον όριο κινδύνου στα 0.05 mg/l.

Ευθύνεται για ασθένειες όπως καρκίνο, διαβήτη, ασθένειες του ήπατος, πεπτικά προβλήματα και πάχυνση του δέρματος. Στο νευρολογικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής και απώλεια της αίσθησης στα μέλη.

Αρσενικό – Αντιμετώπιση

Εφόσον το αρσενικό είναι σε ανόργανη μορφή, μπορεί να αφαιρεθεί ή να μειωθεί η συγκέντρωση του με τις συμβατικές διαδικασίες κατεργασίας νερού. Υπάρχουν πέντε τρόποι να αφαιρεθούν οι ανόργανοι μολυσματικοί παράγοντες.

  1. Αντίστροφη όσμωση
  2. Ενεργοποιημένη αλουμίνα
  3. Ανταλλαγή ιόντων
  4. Ενεργός άνθρακας
  5. Απόσταξη

Η διήθηση μέσω του ενεργοποιημένου άνθρακα θα μειώσει το ποσό αρσενικού στο πόσιμο νερό από 40 ως και 70%.

Η ανταλλαγή ανιόντων μπορεί να το μειώσει κατά 90-100% για νερά χρήσης.

Η αντίστροφη όσμωση αφαιρεί ποσοστό ως 90%, και η απόσταξη μπορεί να αφαιρέσει ως και 98%.

 

1.International Agency for Research on Cancer. – list of I.A.R.C evaluations, Group 1. List updated 5-4-2000