Γιαρδία-Γιαρδίαση

Giardia_lamblia στο μικροσκόπιο.

Η γιαρδία (Giardia lamblia) – γιαρδίαση (η ασθένεια) είναι ένας μονοκύτταρος οργανισμός μπορεί να υπάρξει ως παράσιτο, ή με την μορφή ωοειδούς κύστης μέσα στο πόσιμο νερό.

Η κυστοειδής μορφή είναι πολύ ανθεκτική στην απολύμανση. Το πρωτεϊνικό του κέλυφος αποτρέπει την αντίδραση με το χλώριο και τελικά την καταστροφή του. Δεν θεωρούνται επικίνδυνα να προκαλέσουν θανατηφόρα σωματική βλάβη και δεν έχει επιβληθεί όριο επικινδυνότητας γι’ αυτά.

Κατά συνέπεια λοιπόν αφού βρίσκονται σε αφθονία στα δημόσια δίκτυα ύδρευσης, ακόμα και αν αυτά χλωριώνονται τακτικά, το αποτέλεσμα είναι να ταλαιπωρούν πολύ κόσμο με εντερικά προβλήματα και δυσπεψίες.

Γιαρδίαση είναι η μόλυνση από το πρωτόζωο Giardia lamblia, και μπορεί να μολύνει τα ζώα, πουλιά και ανθρώπους.

Γιαρδία – Προέλευση

Ο κύκλος ζωής της γιαρδίας ξεκινά ως κύστη που αποβάλλεται με τα κόπρανα ενός μολυσμένου ανθρώπινου οργανισμού ή ενός ζώου.
Στην φάση αυτή, και σε αυτή την μορφή είναι το πλέον μεταδοτικό στάδιο του παρασίτου.

Οι κύστες είναι σκληραγωγημένες και ανθεκτικές στις συνήθεις συγκεντρώσεις χλωρίου που χρησιμοποιούνται στην απολύμανση του νερού στα δημόσια δίκτυα και μπορεί να παραμείνουν για αρκετούς μήνες σε κρύο, υγρό περιβάλλον.

Συμπτώματα – κύκλος ζωής

Γιαρδία - Γιαρδίαση

Ο κύκλος ζωής της Γιαρδία

Η γιαρδίαση ξεκινάει, όταν ένα ζώο ή άνθρωπος καταπίνει κύστεις που βρίσκονται σε μολυσμένα τρόφιμα ή έρχεται σε επαφή με κόπρανα ήδη ασθενών αλλά κυρίως από το νερό. Οι κύστες είναι σε θέση να επιβιώσουν στο όξινο περιβάλλον του στομάχου και μεταναστεύουν στο λεπτό έντερο από τον οποίο και τρέφεται λαμβάνοντας τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες.

Η έκθεση σε γαστρικό οξύ στην θερμοκρασία του ανθρώπινου οργανισμού (36°C) εκκολάπτει τα αυγά-κύστες δημιουργώντας τους λεγόμενους τροφοζωίτες (η κανονική μορφή του πρωτόζωου) οι οποίοι πολλαπλασιάζονται στο λεπτό έντερο και είναι το στάδιο της νόσου όπου δυναμώνει το παράσιτο και απορροφά όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται από το έντερο. Από εκεί μεταφέρεται μέσω των κοπράνων στο περιβάλλον και τελικά στους υδροφόρους ορίζοντες αναζητώντας άλλους ξενιστές να εκκολαφτεί.

Όταν γιαρδία (Giardia) λαμβάνεται από άνθρωπο, τα κυριότερα συμπτώματα που προκαλούνται περιλαμβάνουν συνήθως διάρροια, κούραση και εξάντληση.

Αντιμετώπιση

Η μηχανική διήθηση κάτω από  μπορεί να αφαιρέσει μέχρι και 99.99% των κυστών. Φίλτρα άνθρακα τύπου block μπορούν να αφαιρέσουν τις ανεπιθύμητες κύστες αλλά προσοχή να είναι πιστοποιημένα (NSF ANSI 42) για αφαίρεση κυστών.

Η υπερδιήθηση και η αντίστροφη όσμωση αφαιρούν αποτελεσματικά όλες τις κύστες Giardia καθώς το μέγεθος τους είναι πολύ μεγαλύτερο από 0,5 μm (micron).

Το όζον ως μέθοδος απολύμανσης κατά της γιαρδίασης, εμφανίζεται να είναι πολύ αποτελεσματικό ενάντια στις κύστες. Σπάνια ώμος  χρησιμοποιείται για την χημική οξείδωση (διαδικασία απολύμανσης αντί του χλωρίου).

Η πιο οικονομική και ευρέως χρησιμοποιημένη μέθοδος ενάντια στην κύστη γιαρδία και την γιαρδίαση είναι η μηχανική διήθηση.

Λόγω του μεγέθους του παρασίτου, μπορεί εύκολα να κατακρατηθεί στο εξωτερικό στρώμα φίλτρου συμπαγούς άνθρακα τουλάχιστον 0,5 μικρών σε οικιακές και εμπορικές εφαρμογές. Επίσης με κεραμικά απόλυτα φίλτρα λεπτότερα των 0,5 μικρών σε βιομηχανικές εφαρμογές και τα φίλτρα μεμβράνης (εργαστηριακές εφαρμογές).

Όσο αφορά τα κεραμικά φίλτρα θα πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά και πολύ τακτικά (καθημερινά). Απολύμανση του φίλτρου γίνεται χημικά ή με ατμό (βιομηχανικές εφαρμογές). Τα φίλτρα ενεργού άνθρακα πρέπει να έχουν βακτηριοστατική προστασία ιόντα αργύρου (AgION, silverised) ή κάποια άλλη τεχνολογία όπως KDF .