Το υδρόθειο H2S ή «σουλφάνιο» ή «υδροσουλφίδιο» ή «σουλφίδιο του υδρογόνου» είναι η χημική ένωση του υδρογόνου και του θείου. Είναι αέριο στην φυσική του μορφή με ιδιαίτερα χαρακτηριστική οσμή κλούβιου αυγού.

Υδρόθειο – προέλευση

Είναι ένα άχρωμο, πολύ τοξικό και εύφλεκτο αέριο με τη χαρακτηριστική οσμή των κλούβιων αυγών.
Είναι συχνά το αποτέλεσμα της αναερόβιας βακτηριδιακής αποικοδόμησης οργανικών ουσιών που περιέχουν θείο, σε έλη και αποχετεύσεις. Επίσης βρίσκεται στα ηφαιστειακά αέρια, στο φυσικό αέριο και στο νερό κάποιων πηγαδιών. Το ανθρώπινο σώμα επίσης παράγει μικρές ποσότητες υδρόθειου.

Υδρόθειο σε Ιαματικά λουτράΤο υδρόθειο συναντάται συχνά στο πηγαδίσιο νερό και σε γεωτρήσεις, όταν υπάρχει ηφαιστειογενές υπέδαφος στην γύρω περιοχή.

Παράδειγμα που έχουμε συναντήσει, είναι σε περιοχές με ιαματικά λουτρά όπως η Αιδηψός, οι Θερμοπύλες, η Υπάτη και πολλές άλλες. Τα άλατα του, δημιουργούν τα γνωστά υποκίτρινα (δανείζονται το χρώμα από το θείο) πετρώματα που εκλύουν την μυρωδιά του χαλασμένου αυγού.

Eπεξεργασία

Το υδρόθειο αφαιρείται με οξείδωση του. Τα όρια ανώτατης περιεκτικότητας υδρόθειου που επιβάλει ο νομοθέτης για το πόσιμο νερό είναι μηδέν (0 mg/l).

Συχνά χρησιμοποιείται όζον για την απομάκρυνσή του. Μια εναλλακτική μέθοδος είναι η χρήση φίλτρου με διοξείδιο του μαγγανίου (MnO2) και αφορά κυρίως βιομηχανικές εφαρμογές. Και οι δυο μέθοδοι οξειδώνουν το υδρόθειο στα λιγότερο τοξικά θειικά παράγωγα αλλά είναι ακριβές για οικιακές ή εμπορικές χρήσεις.

Ως αέριο η αντίστροφή όσμωση δεν είναι αποτελεσματική και για αυτό τον λόγο σε όλες τις αντίστροφες ωσμώσεις επιβάλλεται μετά-επεξεργασία (τελικό φίλτρο) με ενεργό άνθρακα. Το αέριο διαπερνά εύκολα την οσμωτική μεμβράνη και εμφανίζεται με έντονη μυρωδιά στο καθαρό νερό που παράγει η συσκευή.

Αντίθετα τα φίλτρα ενεργού άνθρακα το δεσμεύουν με χημική απορρόφηση ανεξάρτητα από τον πόρο που διαθέτουν. Είναι η συνηθέστερη και οικονομικότερη μέθοδος απομάκρυνσης του.

Ο εξαερισμός είναι άλλη μια οικονομική μέθοδος απομάκρυνσης του υδρόθειου, όπου με τις κατάλληλες συσκευές (airators) οξειδώνεται το υδρόθειο με την χρήση του οξυγόνου της ατμόσφαιρας.